Wykonanie
białkowe placki
dyniowo-kukurydziane z
jabłkiem i sosem
orzechowo-klonowympumpkin corn protein pancakes with apple and peanut-maple spreadJ esień wkradła się do mojego
serca niespodziewanie. Mam wrażenie, że zamknęłam oczy tylko na chwilę, by obudzić się pewnego zimnego poranka, na nogi nasunąć grubsze już rajstopy i w staromodnym płaszczu wyjść na ulicę z torbą łapiąc pierwsze promienie słońca. Słyszeć szeleszczące
między nogami wielobarwne liście, czujnym
okiem wypatrywać na horyzoncie deszczowych chmur, wdychać powietrze, w którym już ją czuć. Ją,
panią Jesień . Uśmiecham się. Myślę o ciepłych swetrach, o moim ulubionym szaliku, który zdążyłam już wygrzebać z jednego z pudeł, które zostało mi z przeprowadzki do nowego domu na kolejny rok studiów w Anglii. Rozgrzewam się słynną
dyniową latte i tą mniej słynną, najzwyklejszą domową
kawą, która z bliżej nieokreślonego powodu smakuje co najmniej równie dobrze. Spędzam całe popołudnia z ukochanymi współlokatorkami, na przystanku spotykam przyjaciół z roku, by wspólnie wybrać spacer zamiast autobusu. Jesień. Każda jest inna. Każda jest piękna. Każda jest trudna, każda niesie w sobie wyzwanie. Uniwersytet, decyzje, zmiany, wyzwania. I każdy ten uśmiech, i każda chwila, która wynagradza wszystkie chwile słabości lub zwątpienia. I każda sekunda, która sprawia, że jesień powoli zamieniająca się w zimę wyciąga ramiona, a ja... ja po prostu
daję się im otulić.
Dziś przedstawiam Wam niezwykle lekkie, delikatne placuszki. Bez
soku z cytryny, dyni oraz
cynamonu byłaby to wersja podstawowa, jednak biorąc pod uwagę obecną
porę roku nie mogłam się powstrzymać, by nie wzbogacić tychże pancakes jesiennymi aromatami. Robi się je błyskawicznie, są bardzo lekkostrawne. Nie zawierają glutenu ani
nabiału, zaś używając
wody z puszki po
cieciorce, lnu lub
banana można je łatwo zweganizować ./1 porcja/
- 50g
mąki kukurydzianej- 2
białka jajek- 2 łyżki puree z dyni*- 1 łyżeczka
ksylitolu- 1/2
laski waniliii- kilka kropel
soku z cytryny- 1/4 łyżeczki
cynamonu Skworcu- szczypta
soli*można zastąpić
mlekiem - ale już nie będzie
dyniowego smaku! ;)
Mąkę mieszamy z
ksylitolem,
cynamonem oraz ziarnami z
laski wanilii. Dodajemy puree
dyniowe, a następnie miksujemy zawartość miseczki.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli, a następnie delikatnie łączymy z
ciastem na placuszki. Placki smażymy na patelni z nieprzywieralną powłoką. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Na zdjęciu:
jabłko i
mąka z
orzechów ziemnych wymieszana z
syropem klonowym bez
cukru.