ßßß Cookit - przepis na Białkowe placki dyniowo-kukurydziane

Białkowe placki dyniowo-kukurydziane

nazwa

Wykonanie

białkowe placki dyniowo-kukurydziane z jabłkiem i sosem orzechowo-klonowym
pumpkin corn protein pancakes with apple and peanut-maple spread
J esień wkradła się do mojego serca niespodziewanie. Mam wrażenie, że zamknęłam oczy tylko na chwilę, by obudzić się pewnego zimnego poranka, na nogi nasunąć grubsze już rajstopy i w staromodnym płaszczu wyjść na ulicę z torbą łapiąc pierwsze promienie słońca. Słyszeć szeleszczące między nogami wielobarwne liście, czujnym okiem wypatrywać na horyzoncie deszczowych chmur, wdychać powietrze, w którym już ją czuć. Ją, panią Jesień . Uśmiecham się. Myślę o ciepłych swetrach, o moim ulubionym szaliku, który zdążyłam już wygrzebać z jednego z pudeł, które zostało mi z przeprowadzki do nowego domu na kolejny rok studiów w Anglii. Rozgrzewam się słynną dyniową latte i tą mniej słynną, najzwyklejszą domową kawą, która z bliżej nieokreślonego powodu smakuje co najmniej równie dobrze. Spędzam całe popołudnia z ukochanymi współlokatorkami, na przystanku spotykam przyjaciół z roku, by wspólnie wybrać spacer zamiast autobusu. Jesień. Każda jest inna. Każda jest piękna. Każda jest trudna, każda niesie w sobie wyzwanie. Uniwersytet, decyzje, zmiany, wyzwania. I każdy ten uśmiech, i każda chwila, która wynagradza wszystkie chwile słabości lub zwątpienia. I każda sekunda, która sprawia, że jesień powoli zamieniająca się w zimę wyciąga ramiona, a ja... ja po prostu daję się im otulić.
Dziś przedstawiam Wam niezwykle lekkie, delikatne placuszki. Bez soku z cytryny, dyni oraz cynamonu byłaby to wersja podstawowa, jednak biorąc pod uwagę obecną porę roku nie mogłam się powstrzymać, by nie wzbogacić tychże pancakes jesiennymi aromatami. Robi się je błyskawicznie, są bardzo lekkostrawne. Nie zawierają glutenu ani nabiału, zaś używając wody z puszki po cieciorce, lnu lub banana można je łatwo zweganizować .
/1 porcja/
- 50g mąki kukurydzianej
- 2 białka jajek
- 2 łyżki puree z dyni*
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1/2 laski waniliii
- kilka kropel soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki cynamonu Skworcu
- szczypta soli
*można zastąpić mlekiem - ale już nie będzie dyniowego smaku! ;)
Mąkę mieszamy z ksylitolem, cynamonem oraz ziarnami z laski wanilii. Dodajemy puree dyniowe, a następnie miksujemy zawartość miseczki. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie delikatnie łączymy z ciastem na placuszki. Placki smażymy na patelni z nieprzywieralną powłoką. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Na zdjęciu: jabłko i mąka z orzechów ziemnych wymieszana z syropem klonowym bez cukru.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2015/09/dietetyczne-biakowe-placki-dyniowo.html