ßßß Cookit - przepis na sałatka ze szpinaku z truskawkami i dressingiem makowym

sałatka ze szpinaku z truskawkami i dressingiem makowym

nazwa

Wykonanie

Moja kolejna propozycja na czas jesienny to sałata szpinakowo - truskawkowo - makowa. Wiem wiem, truskawki i jesień?
Postanowiłam skorzystać z cudu zaopatrzenia sklepów w owoce nie do końca właściwe porom roku. Truskawek w tej sałacie nie zastąpi żaden inny owoc. Potrzebny jest również, obok smaku, ich zapach i kolor. Można oczywiście eksperymentować z innymi owocami, jagodami czy gruszkami, ale z pewnością nie będzie to to samo.
Co mnie najbardziej urzeka w tej kompozycji to mak, a mak jest jak najbardziej zimowy. Świeżość truskawek, słodycz dressingu i przyjemne chrupanie maku łączą się i przeplatają, to doskonała sałata.
Na zdjęciu sałata zrobiona jest z mieszaniny różnych sałat, nie szpinaku, ale podaję przepis na taką najlepszą, wcześniej wypróbowaną.
Składniki:
· około 500g młodego szpinaku, umytego, bez ogonków; można użyć innych rodzajów szpinaku
· 250g truskawek, pokrojonych w średniej grubości plasterki
Dressing:
· 3 – 4 duże łyżki miodu
· ½ kubka oliwy virgin
· 1 łyżka maku
· 2 łyżki sezamu
· ¼ kubka octu z białego wina
· szczypta soli
· 1 łyżeczka chilli
· 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
kilkanaście orzechów pekan, lekko uprażone na suchej patelni
garść migdałów blanszowanych w słupkach – opcjonalnie
Jak zrobiłam:
W miseczce wymieszałam wszystkie składniki dressingu. Odstawiłam do lodówki na 30 minut.
Szpinak włożyłam do dużej miski, dodałam plasterki truskawek.
Wlałam dressing i całość delikatnie przerzuciłam tak, żeby składniki pokryły się sosem. Na końcu dodałam orzechy pekan i ewentualnie migdały.
Najlepiej sałatę schłodzić przez przynajmniej 10 minut.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2015/11/saatka-ze-szpinaku-z-truskawkami-i.html