Przed Świętami przewertowałam mój stary zeszyt z przepisami i znalazłam w nim taki przepis na sernik. Wyszedł świetny! Jego konsystencja bardzo mi odpowiadała więc z pewnością jeszcze do niego powrócę.Składniki (na dużą blachę 36x24cm):Ciasto kakaowe:500 g mąki20 dag masła20 dag cukru pudru1 jajko3 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18%Masa serowa:1 kg półtłustego twarogu (dwukrotnie zmielonego lub dobrej jakości wiaderkowego - u mnie był to ser z wiaderka firmy Piątnica - polecam)5 jajek20 dag masła1 szklanka cukru1 cukier waniliowy (użyłam domowego cukru waniliowego)1/2 opakowania budyniu waniliowegoaromat waniliowyrodzynki i kandyzowana skórka z pomarańczySposób przygotowania:1. Składniki na kakaowe ciasto zagnieść, podzielić na dwie części, owinąć folią i zamrozić przynajmniej na 1h.2. Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, a potemser. Dodać budyń w proszku, a na koniec ubitą pianę z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać z masą serową. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową wedle uznania.3. Na blachę wyłożoną papierem zetrzeć jedną część ciasta kakaowego. Lekko ugnieść, wylać masę serową. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto kakaowe.4. Całość piec w 180 st. C przez około 1 godzinę. Po upieczeniu jeszcze chwilę pozostawić w wyłączonym piekarniku (ok 10 minut).5. Gotowy sernik można oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!!!