ßßß Cookit - przepis na Ciasto szwedzkie

Ciasto szwedzkie

nazwa

Wykonanie

A u mnie znów zwykłe ciasto, bez masy, bez dodatków. Ale czy faktycznie takie zwykłe? Nie, chyba jednak nie, na pewno nie. Może skład i cała reszta nie wygląda zbyt ciekawie, ale jeżeli ktoś wypróbuje, to nie będzie żałować. Wiem to na 100%, gdyż sama, jak zwykle, najpierw zrobiłam próbę, by móc się z Wami podzielić moją opinią. No, nie całkiem moją:) Moje domowe jury jest bardzo, ale to bardzo wymagające, więc ta opinia to bardziej ich niż moja. A ja się z nimi zgadzam:)
Składniki:
3 szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru
3/4 kostki masła
1 opakowanie twarożku homogenizowanego o smaku waniliowym
1/2 pojemnika śmietany 18%
1 cukier waniliowy
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
Polewa:
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
4 łyżki mleka
Wykonanie:
Masło ucieram z cukrem, dodaję twarożek, śmietanę oraz żółtka. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym i dodaję porcjami do ciasta. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i delikatnie, mieszając, łączę je z bardzo gęstym ciastem. Blachę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto, rozsmarowuję łyżką i wstawiam na 40 min do piekarnika nagrzanego do temp. 170'C
Składniki na polewę wrzucam do garnuszka, podgrzewam do połączenia się ich ze sobą, zdejmuję i jeszcze ciepłą wykładam na wierzch mojego przestudzonego placuszka. Odstawiam, aby polewa zastygła.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/01/ciasto-szwedzkie.html