Wykonanie
Emotikon
winkŚwięta już dawno za mną, a przypomniał mi o nich cały słoik
włoskich orzechów. Zmielone, idealnie zastępują
mąkę. Te proste w przygotowaniu
ciasteczka można wypełnić różnym nadzieniem i cieszyć się różnorodnościa smaków, choć i bez dodatków są wyjątkowo bogate w doznania. Ziarenka
słonecznika przyjemnie chrupią, a orzechowa nuta łechce podniebienie. Można dodać
skórkę pomarańczową,
rodzynki,
żurawinę lub użyć innych
orzechów i skomponować własną recepturę. Przechowywane w zamknietej puszce nie
tracą swoich walorów, z czasem miękną i stają się mniej kruche.Składniki na 40 sztuk:2 szklanki zmielonych
orzechów włoskich2 czubate łyżki
masła orzechowego100 g
masła w temperaturze pokojowej1
jajko3/4 szklanki erytrolupół szklanki namoczonych we wrzątku pestek
słonecznika (przez godzinę)po pół łyżeczki proszku i
sodyziarenka z
laski waniliiszczypta
solido wypełnienia:powidła z
czarnej porzeczkistopiona
czekolada z
sokiem z
pomarańczy (można przygotować wersję domowej
czekolady z
kakao, erytrolu i
oleju kokosowego)Wszystkie składniki wymieszać. Formowac kulki wielkości
orzecha włoskiego, w każdym zrobić dziurkę (ja używam końcówki pędzla silikonowego). Jedną blachę wypełnić powidłami porzeczkowymi, drugą upiec bez wypłenienia. Piec 12 minut w 180 stopniach Po upieczeniu do każdej dziurki wlać rozpuszczoną
czekoladę z
sokiem pomarańczowym. Schłodzić.
Emotikon smile