Wykonanie
Emotikon smile
Jarmuż jest modny, ale też zdrowy. I to powininen być argument, żeby jeść go często, szczególnie, że to zimowy produkt, który o tej
porze roku smakuje najlepiej. Mróz wytrąca z niego kapuściany smak, co pozwala na kulinarne ekperymenty na znacznie większym obszarze. Jest też tani, łatwo dostępny i prosty w obsłudze. Na stronie znajdziecie już kilka przepisów na jego wykorzystanie, ale sałatki jeszcze nie było. Tę polecam szczególnie. Wystarczy stworzyć bazę z
jarmużu i sosu, a cała reszta może być osobistą wycieczką w kulinarne zaplecze domu. Do tego atrakcyjnie podana, w koszyczku z pieczonej tortilli, będzie królową balu :)Składniki:3/4
cukinii, grillowanej w plastrachspora garść duszonego, z
czosnkiem,
jarmużupół puszki
czerwonej fasoliawokadopół szklanki ugotowanej komosy (może być czerwony
ryż, na sypko)pół główki
sałaty lodowejsporo
szczypioru lub
czerwonej cebuli, w kostkę
natka pietruszki na wierzch:grillowany
indyk lub
ser bałkańskisos:
olej lniany, 1/3 szklanki
musztarda miodowa
sok z cytryny1 ząbek
czosnkuświeżo starty
imbirsólJarmuż uparować 20 minut lub ugotować w słodkiej wodzie, lekko osolonej. Na grillowej patelni rozgrzać łyżkę
oliwy, wycisnąć ząbek
czosnku i smażyć kilka sekund, dodać dokładnie odciśniety
jarmuż, można lekko posolić. Dusić kilka minut. Zdjąć z patelni, ostudzić. Na tej samej patelni grillować krążki
cukinii, posmarowanej
oliwą i posolonej (dla dzieci bez
soli), aż zacznie zmieniać kolor. Zdjać, ostudzić, każdy przeciąć na cztery części.
Fasolę przełożyć na sitko i opłukać
wodą, odsączyć. Komosę ugotować w podwójnej ilości
wody. Odsączyć, ostudzić i wymieszać z warzywami.Sos. Rozetrzeć przecisnięty ząbek
czosnku z łyżeczka
soli morskiej. Dodać
musztardę,
imbir,
sok z cytryny i powoli wlewać
olej. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem. Łyżkę sosu wymieszać z pokrojonym w kostkę
awokado. Dodać do komosy i warzyw.
Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, wymieszać ze wszystkimi składnikami, polać sosem. Chłopakom podałam
sałatkę zawiniętą w ciepłą tortillę, podgrzaną na suchej patelni. Swoją
sałatkę podałam w pieczonym koszyczku z tortilli (wyłożyłam nią okrągłe naczynie do zapiekania i piekłam przez kilka minut; wystające części powinny się zrumienić). Zjadłam z bałkańskim
serem zagryzając spieczonymi kawałkami tortilli.