Wykonanie
Przepis na to pyszne i pięknie prezentujące się na świątecznym
stole ciasto dostaliśmy od Basi - czyli Mamy naszego ulubionego wędzarnika - Pana
Boczka z forum wedlinydomowe.plReceptura na tort piernikowo -
serowy przechodziła z ust do ust od wielu pokoleń. Piekły go i mama i babcia Basi.Na szczęście
Basia spisała kiedyś ten wyjątkowy przepis. Mama Basi przygotowywała go z pomocą prodiża i tylko na wyjątkowe święta rodzinne.Wykonanie jest banalnie proste, choć wymaga nieco czasu.Składniki na ciasto piernikowe4 szklanki
mąki pszennej2 szklanki
cukru pudru2
jajka5 dkg
margaryny3 łyżki kwaśnej
śmietany (takiej jak do zupy)2 łyżki
kakao2 łyżki
miodu1 łyżeczka
sody oczyszczonejPrzygotowanie ciasta
Miód i
margarynę rozpuścić i przestudzić.
Mąkę wymieszać z
sodą oczyszczoną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na 6 równych części.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, placki piernikowe są bardzo cienkie, wystarczy im 15-20 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu blaty piernikowe przekładamy szybko na płaską powierzchnię, gdyż bardzo szybko stają się kruche.Jeżeli ktoś ma możliwości lepiej piec równocześnie na 2 tortownice.. czas skraca się o połowęSkładniki masy serowej1,25 kg pełnotłustego
białego sera (nie na sernik z wiaderka)1 kostka
margaryny1 szklanka
cukru pudu2 całe
jajkakilka kropli aromatu - wg uznania:
waniliowy,
arakowy,
cytrynowy lub
rumowyPrzygotowanie masy serowejWszystkie składniki (jeszcze zimne) dokładnie wymieszać, a następnie gotować na niewielkim ogniu 10 minut. Gorącą masą
serową przekładać placki piernikowePolewa2 łyżki
margaryny lub
masła2 łyżki
śmietany3 łyżki
kakao4 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie polewySkładniki połączyć w rondelku, zagotować mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.Tort można posypać orzeszkami, wiórkami kokosowymi, lub tym, co aktualnie przyjdzie do głowy