3 udka200 g brukselki3-4 łyżki śmietany1 cebulasólpieprzszczypta kminkuszczypta lubczykutłuszcz do smażeniaok 700 g ugotowanych ziemniaków1 jajko200 ml śmietany 18%sólpieprzszczypta oreganoCebulę posiekać, brukselkę oczyścić i przekroić na pół. Na dno naczynia wlać łyżkę tłuszczu, włozyć cebulę i chwilę podsmażyć, następnie umyte i oczyszczone udka, lekko podsmażyć z obu stron, dodać brukselkę i podlać ok 1,5 szkl wody. przyprawy dodać do smaku.Dusić pod przykryciem ok 30 min. Wyjąć udka a sos zmiksować przy pomocy blendera. dodać śmietanę i jeszcze zagotować.Formę do tarty posmarować tłuszczem. Utłuczone ziemniaki rozklepać w formie ręką.Śmietanę rozmieszać z jajkiemsolą i pieprzem, wylać na ziemniaki. posypać delikatnie suszonym oregano. Wstawić do piekarnika na ok 30 min w temp 180 st . Do drugiego naczynia żaroodpornego można włożyć udka by się ogrzały i nieco zapiekły.Podawać porcje ziemniaków, udko i polewać obficie zielonym sosem.