Wykonanie
Składniki na ok. 6-7 placuszków:5 średniej wielkości
ziemniaków1/4
cebuli białej1
jajko1 łyżka
mąki pszennejSól,
pieprz do smaku
Olej do smażeniaDodatkowo:
Śmietana 18%Przepis:
Ziemniaki obieramy i następnie ścieramy na małych oczkach tarki. Ćwiartkę
cebuli również ścieramy na małych oczkach. Całość odsączamy z nagromadzonej
wody. Następnie dodajemy
mąkę, wbijamy
jajko, doprawiamy
solą i
pieprzem i całość dokładnie ze sobą mieszamy, aż powstanie średnio gęsta, jednolita masa.Na patelni rozgrzewamy
olej do smażenia i nakładamy po ok. 1 łyżce masy formując z nich placki. Smażymy na złoto z każdej strony. Po usmażeniu, placki odkładamy na ręcznik papierowy. Podajemy na ciepło z dodatkiem np.
śmietany.Smacznego!