ßßß Cookit - przepis na Domowy likier czekoladowy

Domowy likier czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Ostatnio wypatrzyłam fajną książkę "Wielka księga nalewek " wydawnictwa Olesiejuk była dość tania, więc postanowiłam ją nabyć.
I tak moja biblioteczka powiększyła się w ten dzień o jeszcze 4 książki kucharskie :). Wpuszczenie mnie do księgarni można porównać z gromadką dzieci w sklepie zabawkowym. Na oku mam książki Oliwiera, którego dania po prostu uwielbiam i które obiecał mi kupić mąż, więc trzymam go za słowo i nie mogę się już doczekać ciekawej lektury :).
Tak więc wracając do nalewek, książka jest bardzo ciekawa i warta zakupienia, kosztuje 10 zł, a zawarte w niej przepisy na różnorodne nalewki są naprawdę świetne. Postanowiłam zrobić likier czekoladowy, troszeczkę zmodyfikowałam przepis ponieważ nie było w nim cukru - hmmm może błąd w druku może tak miało być, w każdym bądź razie wyszła wspaniała, mocno czekoladowa i mocna :D.
Składniki :
1 L mleka 3.2 %
250 g kakao dobrego gatunkowo
2 i 1/2 szklanki cukru kryształu
150 - 250 ml spirytusu
Opis wykonania :
1. Mleko wlewamy do garnka z grubym dnem, wsypujemy kakao i cukier. Wszystko razem mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu ok 1 godziny, płyn powinien mieć taka gęstość, że z łyżki będzie ściekał wolno na kształt nitki.
2. Tak przygotowana czekoladę studzimy.( tak przyrządzona czekolada jest pyszna z malinkami lub bez mmm dla dzieci w sam raz ;). Gdy jest już zimna wlewamy spirytus i tu moc likieru zależy od was ja dodałam 250 ml i jest dosyć mocny i z czasem moc likieru będzie wzrastać.
3. Likier rozlewamy do butelek i dobrze zamykamy odstawiamy na dwa tygodnie.
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/06/domowy-likier-czekoladowy.html