Wykonanie
Ostatnio wypatrzyłam fajną książkę "Wielka księga
nalewek " wydawnictwa Olesiejuk była dość tania, więc postanowiłam ją nabyć.I tak moja biblioteczka powiększyła się w ten dzień o jeszcze 4 książki kucharskie :). Wpuszczenie mnie do księgarni można porównać z gromadką dzieci w sklepie zabawkowym. Na oku mam książki Oliwiera, którego dania po prostu uwielbiam i które obiecał mi kupić mąż, więc trzymam go za słowo i nie
mogę się już doczekać ciekawej lektury :).Tak więc wracając do
nalewek, książka jest bardzo ciekawa i warta zakupienia, kosztuje 10 zł, a zawarte w niej przepisy na różnorodne
nalewki są naprawdę świetne. Postanowiłam zrobić
likier czekoladowy, troszeczkę zmodyfikowałam przepis ponieważ nie było w nim
cukru - hmmm może błąd w druku może tak miało być, w każdym bądź razie wyszła wspaniała, mocno czekoladowa i mocna :D.

Składniki :1 L
mleka 3.2 %250 g
kakao dobrego gatunkowo2 i 1/2 szklanki
cukru kryształu150 - 250 ml
spirytusuOpis wykonania :1.
Mleko wlewamy do garnka z grubym dnem, wsypujemy
kakao i
cukier. Wszystko razem mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu ok 1 godziny, płyn powinien
mieć taka gęstość, że z łyżki będzie ściekał wolno na kształt
nitki.

2. Tak przygotowana
czekoladę studzimy.( tak przyrządzona
czekolada jest pyszna z
malinkami lub bez mmm dla dzieci w sam raz ;). Gdy jest już zimna wlewamy
spirytus i tu moc
likieru zależy od was ja dodałam 250 ml i jest dosyć mocny i z czasem moc
likieru będzie wzrastać.3.
Likier rozlewamy do butelek i dobrze zamykamy odstawiamy na dwa tygodnie.
