ßßß Cookit - przepis na Likier czekoladowy

Likier czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Wciąż czekam aż moje owocowe nalewki osiągną dojrzałość. I trochę jeszcze sobie poczekam. Nalewki naprawdę uczą cierpliwości. I powiem wam, że już się nie mogę doczekać. A jednocześnie trochę się boję, bo nie wiem co z tego wyjdzie. Czekać 6 czy 9 miesięcy (a czasami rok lub dłużej) tylko po to żeby się dowiedzieć, ze wyszedł zajzajer to tak głupio trochę... Ale zobaczymy, będę wam informował.
A tymczasem zrobiłem łatwy i szybki likier czekoladowy. Wyszedł bardzo gęsty. I pyszny. Coś jak rozpuszczone bombonierki z alkoholem. Duże tego wypić się nie da, ale tak na damskie spotkanie myślę, że idealna rzecz. Piszę "na damskie" bo to raczej kobiece smaki. Chociaż, prawdę mówiąc, jak wpadli do nas znajomi to sam się w tym likierze rozsmakowałem i nie mogłem przestać. Naprawdę dobry jest, warto mieć taki w barku ukryty. Tym bardziej, że robi się go naprawdę łatwo i szybko.
Ale uważać trzeba, bo bestia jest naprawdę zdradliwa. Łatwo i przyjemnie wchodzi, a potem nogi i język plątać się mogą.
1,2 litra mleka
300 g kakao
300 g cukru
300 ml spirytusu 95%
Mleko przelewamy do garnka, dodajemy cukier i bardzo powoli podgrzewamy stale mieszając. Gdy cukier się rozpuści dodajemy kakao. Tutaj musimy też cały czas mieszać żeby kakao się nie zbryliło i ładnie rozpuściło. Masa trochę gęstnieje więc może być ciężko, ale trzeba naprawdę dobrze wymieszać. Ja posłużyłem się do tego celu blenderem z końcówką do ubijania białek. Polecam tę metodę. O wiele łatwiej i szybciej niż łyżką.
Całość musimy doprowadzić do wrzenia. Wówczas wyłączamy kuchenkę i czekamy aż masa kakaowa ostygnie. Powinna być dość gęsta. Do ostudzonej masy dodajemy spirytus. Tutaj mała uwaga: likier po wystudzeniu będzie naprawdę gęsty. Mi taki idealnie pasował, ale jeżeli wolicie bardziej płynny to dajcie więcej mleka (lub mleka i spirytusu żeby mocy nie stracić) albo mniej kakao. Zresztą to już przed samym butelkowaniem można ocenić i w razie potrzeby rozrzedzić.
Po wystudzeniu przelewamy likier do butelek i odstawiamy na 2 tygodnie.
Jeżeli ktoś ma wagę, a nie ma zbyt precyzyjnej miarki to 300 ml spirytusu to około 240 gram.
Smacznego!
Źródło:http://www.chleby.info/2015/07/likier-czekoladowy.html