Wykonanie
Zauroczony smakiem mojego pierwszego
likieru jaki przygotowałem, postanowiłem wykombinować coś podobnego, ale o innym smaku. Jak się okazało, nie musiałem nad nim długo myśleć. Magicznym składnikiem drugiego
likieru przygotowanego w moim kuchennym zaciszu została
czekolada. Trunek jest wspaniały, ma gęstą i kremową konsystencję.
składniki:700 ml
mleka skondensowanego niesłodzonego200 g
gorzkiej czekolady (min. 70%
kakao)100 ml
spirytusu70 g
cukrukakao (opcjonalnie)
Mleko zagotować z
cukrem, dodać
czekoladę i dokładnie wymieszać. Garnek zdjąć z palnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Do zimnej mieszanki dodać
spirytus i wymieszać. Całość przelać do butelek i spożywać.*aby uzyskać intensywny kolor
czekolady należy zwiększyć ilość
czekolady lub dodać
kakaoSmacznego! :)