Wykonanie
Gdy tylko zobaczyłam u Dusi przepis na
lody czekoladowe wiedziałam, że nie
będę mogła się im oprzeć. I faktycznie, choć czasu dużo mi zabrały to efekt był tego wart ;)
Potrzebne składniki ( 15-20 gałek ):2 tabliczki
gorzkiej czekolady ( ja dałam z Wedla )4 łyżki
kakao2 szklanki
mleka2/3 szklanki
cukru330 ml
śmietany 30 % ( duży kartonik z Biedronki )Sposób wykonania:
Mleko zagotowujemy z
cukrem. Zdzejmujemy z palnika. Dodajemy połamaną na kostki
czekoladę oraz 4 łyżki
kakao ( ja dałam dość czubate ). Zostawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę 30 % ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy wystudzoną masę
czekoladowo-
kakaową.Wylewamy do naczynia, jeżeli nie mamy maszynki do
lodów i wstawiamy do zamrażarki. I tutaj zaczyna się maraton - średnio co 30-45 min. musimy przemieszać przez ok. 3-4 h,
potem zostawiamy na 2 h , przemieszamy i zostawiamy do stężenia. Razem czas stężenia tych
lodów wynosi dobre 12 h, ale efekt jest tego wart ;)Smacznego !