Wykonanie
Kto uwielbia
budyń czekoladowy ręka do góry. Myślę, że wielu z nas właśnie ten deser kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Dzisiaj proponuję Wam przepis na domowy
budyń, który aż kipi od ilości
czekolady. Nie robi się na nim kożuch i najlepiej smakuje gdy jest zimny. Świetny na karnawałowe imprezy!
Do przygotowania 4 porcji budyniu potrzebujemy:- 500 ml
mleka roślinnego- 2 łyżki
cukru- 1 łyżkę
mąki (u mnie jaglana)- 2 duże łyżki
kakao- 1 tabliczka
czekolady gorzkiejZ 500 ml
mleka odlewamy pół szklanki i reszte
mleka podgrzewamy w garnku na średnim ogniu. Pozostałe
mleko mieszamy z
mąką i dodajemy do garnka. Od tego momentu cały czas mieszamy miksturę, tak aby nie miała grudek. Do ciepłego
mleka dodajemy
cukier,
kakao, posiekaną
czekoladę. Całość mieszamy aż osiągnie jedwabiście gęstą konsystencję.Możemy podawać na ciepło lub zimno.