Wykonanie
Cytryny, za wyjątkiem dwóch sztuk - z najładniejszą skórką, dokładnie obrać ze skórki. Należy usunąć całą białą część skórki - albedo - jeśli zostanie go zbyt dużo,
nalewka będzie gorzka. Następnie pokroić
cytryny na plasterki, pozbawić pestek i wrzucić do słoja (lub innego szczelnie zamykanego pojemnika o pojemności około 4 litrów).Dwie
cytryny sparzyć i cienko obrać ze skórki (np. obierakiem do warzyw) - skórki wrzucić do słoja, a
cytryny także obrać z albedo, pokroić i dodać do pozostałych.Dosypać
cukier i wstrząsnąć, żeby
cukier zrobił się wilgotny od soku. Następnie dodać
spirytus. Wymieszać, żeby
spirytus dotarł do całego
cukru i zwilżył wszystkie
cytryny. Dolać do całości
mleko. Wstrząsnąć.Zamknąć szczelnie i pozostawić na około 6 tygodni w ciemnym miejscu - co jakiś czas wstrząsać.
Nalewka nadaje się do filtrowania, gdy minie określony czas i pomiędzy warstwami ściętego
mleka pojawi się klarowna, przeźroczysta, żółtawa ciecz.Do docelowej butelki na
nalewkę włożyć lejek, do lejka filtr do
kawy i stopniowo wlewać mieszaninę. Przykryć pokrywką i czekać, aż się przesączy. Po przefiltrowaniu jest gotowa do picia (choć podobno warto dać jej poleżakować przez kilka miesięcy - nie testowaliśmy ;)). Najlepsza dobrze zmrożona.//Przefiltrowanie wymaga trochę czasu i cierpliwości, w praktyce co około 100 ml, trzeba było zmieniać filtr na nowy. Ale zdecydowanie warto! :)