ßßß Cookit - przepis na Nalewka aptekarska (cytrynowa)

Nalewka aptekarska (cytrynowa)

nazwa

Wykonanie

Cytryny, za wyjątkiem dwóch sztuk - z najładniejszą skórką, dokładnie obrać ze skórki. Należy usunąć całą białą część skórki - albedo - jeśli zostanie go zbyt dużo, nalewka będzie gorzka. Następnie pokroić cytryny na plasterki, pozbawić pestek i wrzucić do słoja (lub innego szczelnie zamykanego pojemnika o pojemności około 4 litrów).
Dwie cytryny sparzyć i cienko obrać ze skórki (np. obierakiem do warzyw) - skórki wrzucić do słoja, a cytryny także obrać z albedo, pokroić i dodać do pozostałych.
Dosypać cukier i wstrząsnąć, żeby cukier zrobił się wilgotny od soku. Następnie dodać spirytus. Wymieszać, żeby spirytus dotarł do całego cukru i zwilżył wszystkie cytryny. Dolać do całości mleko. Wstrząsnąć.
Zamknąć szczelnie i pozostawić na około 6 tygodni w ciemnym miejscu - co jakiś czas wstrząsać.
Nalewka nadaje się do filtrowania, gdy minie określony czas i pomiędzy warstwami ściętego mleka pojawi się klarowna, przeźroczysta, żółtawa ciecz.
Do docelowej butelki na nalewkę włożyć lejek, do lejka filtr do kawy i stopniowo wlewać mieszaninę. Przykryć pokrywką i czekać, aż się przesączy. Po przefiltrowaniu jest gotowa do picia (choć podobno warto dać jej poleżakować przez kilka miesięcy - nie testowaliśmy ;)). Najlepsza dobrze zmrożona.
//Przefiltrowanie wymaga trochę czasu i cierpliwości, w praktyce co około 100 ml, trzeba było zmieniać filtr na nowy. Ale zdecydowanie warto! :)
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/08/Nalewka-aptekarska-cytrynowa.html