Wykonanie
Pyszne
żeberka w sam raz do przygotowanie na grillu, u mnie niestety padał deszcz więc zrobiłam je w piekarniku. Do marynaty możecie dodać dodatkowo
płatki chili.
Składniki :1,5 kg
żeberek4 łyżki płynnego
miodu2 łyżki
octu winnego1 łyżeczka mielonej
gorczycyłyżka zimnej
wody4 łyżki
oliwysól,świeżo zmielony
pieprzOpis wykonania :1. Mieszamy
miód z
octem, mieloną
gorczyce mieszamy z
woda dodajemy do
miodu z
octem, ubijamy wszystko razem, następnie dodajemy
oliwę. Przyprawiamy
solą i
pieprzem.2.
Żeberka myjemy, osuszamy i dzielmy, układamy w płaskim naczyniu, smarujemy marynatą. Tak przygotowane
żeberka przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin lub noc.
3.
Żeberka wyjmujemy z marynaty i układamy na tackach aluminiowych lub brytfannie z rusztem, na grillu pieczemy ok 25 minut, kilkakrotnie w tym czasie obracamy. Natomiast w piekarniku 20 minut. w 200 C.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy