Wykonanie
Jeszcze nie
pora na ten
owoc ,ale podaje ten przepis bo
nalewka jest obłędna i warta wypróbowania :)
PIGWA- pospolita gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych, o żółtych aromatycznych jabłkowatych owocach, twardym i cierpkim miąższu z kamiennymi komórkami. Pochodzi z obszarów Azji i południowo-wschodniej Arabii. W Polsce jest uprawiana jako roślina ozdobna w przydomowych ogródkach, parkach, działkach, bardzo często również bywa formowana jako
bonsai. Czasami
mylona bywa z pigwowcem, którego
owoce również spożywamy tak jak
pigwę.
Owoce pigwy posiadają ogromne bogactwo składników mineralnych, magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę oraz prowitaminę A, pełny komplet witamin z grupy B, amigdalinę witaminę B17 oraz witaminę C.
Pigwa zawiera nie tylko
cukry - fruktoza, glukoza, kwasy organiczne -
cytrynowy,
jabłkowy,
bursztynowy, chinowy,
kawowy, fumarowy i
winowy, ale także garbniki, flawonoidy (kwercetyna), antocyjany, karotenoidy, pektyny, śluzy,
olejki lotne. Pektyny w połączeniu z taniną regulują zaburzenia żołądkowe i wymiatają resztki z przewodu pokarmowego, rozmiękczają i ściągają. Mają działanie przeczyszczające i przeciwzapalne.
Owoce pigwy są bogactwem miedzi, żelaza, węglowodanów, uodparniają organizm, wspomagają leczenie przeziębień, poprawiają apetyt, regulują przemianę materii, działają korzystnie na trawienie, wspomagają odchudzanie, obniżają ciśnienie
krwi, niszczą wolne rodniki, działają kojąco, ochładzająco, pomagają w stanach zapalnych jamy ustnej, w leczeniu odmrożeń, hemoroidów, mają działanie przeciwbiegunkowe i przeciw wymiotne, wzmacniają
cebulki włosowe, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.
Owoce i nasiona
pigwy posiadają wiele właściwości leczniczych, znanych od czasów starożytnych, na różne dolegliwości i choroby przepisywał je sam Hipokrates. Są bardzo cenione w medycynie ludowej, choć mało wykorzystywane w celach leczniczych. Wzmacniają odporność organizmu po długotrwałej chorobie, regenerują i wzmacniają wątrobę, mają właściwości antybakteryjne i ściągające. Nasiona
pigwy zawierają śluz, który znalazł zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych dróg oddechowych, w infekcjach gardła i
kaszlu, oraz zewnętrznie przy oparzeniach i podrażnieniach skóry, do dezynfekcji trudno gojących się ran.
Owoce pigwy szczycą się najwyższą zawartością pektyn spośród wszystkich
owoców. Pektyny wiążą metale ciężkie i pomagają usuwać je z organizmu, a także regulują poziom cholesterolu i glukozy we
krwi.(tekst i zdjęcie pochodzi ze strony klik)
Składniki :1 kg krajowej
pigwy1 l
wódki1/2 kg
cukru1/4 l
spirytusuOpis wykonania :1.
Pigwę myjemy , odsączamy i drobno kroimy. Wkładamy do dużego słoja i zalewamy
wódką . Odstawiamy na
słoneczne miejsce na 6 tygodni.2. Po tym czasie zlewamy
nalewkę do butelki, dobrze zamykamy.
Owoce zasypujemy
cukrem, pozostawiamy do całkowitego rozpuszczenia
cukru, co pewien czas wstrząsamy słojem .3. Kiedy powstanie sok łączymy go ze zlaną wcześniej
nalewką .Wlewamy
spirytus mieszamy wszystko razem , dobrze zamykamy
słój i odstawiamy na trzy tygodnie.4. Zlewamy , gdy osad opadnie na dno słoja, przefiltrowujemy przez bibułę filtracyjną , rozlewamy do butelek i dobrze zamykamy.