Wykonanie
            poniedziałek, 15 Grudzień 2014, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Przepis na 
nalewkę z 
pigwy jest bardzo prosty i każdy bez trudu sobie z nim poradzi. 
Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ale świetnie sprawdzają się jako składnik 
dżemów, 
nalewek i 
syropu do 
herbaty. Złocista 
nalewka z tych pięknych 
owoców jest jedną z moich ulubionych i robię ją każdego roku. Najlepsza jest podobno po 4 latach od przygotowania, nabiera wtedy głębokiego, ciemnobursztynowego koloru.Składniki:kilogram 
owoców pigwykilogram 
cukruokoło litr 
wódki (lub pół na pół 
spirytus i 
wódka)
Owoce pigwy myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Przekładamy do dużego słoja i zasypujemy 
cukrem. Odstawiamy na kilka dni, aż 
owoce puszczą sok. Powstały 
syrop przecedzamy i mieszamy z 
alkoholem w proporcji 50:50 (tyle samo 
alkoholu co 
syropu). Przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum pół roku (chociaż wcześniej też jest dobra). Smacznego!
