Wykonanie
Przepis na
nalewkę z
pigwy czekał na Was prawie rok, a to dlatego, że jak już była gotowa i mogłam ją spróbować - to skończył się sezon na
pigwę. Stwierdziłam, że i tak wtedy nikt tej
nalewki nie
zrobi i lepiej poczekać do następnego sezonu. A to już teraz!Zbierajcie
pigwę i bierzcie się do roboty, bo
nalewka jest pyszna!
Potrzebujemy:1 kg
pigwy0,5 kg
cukru0,5 litra
wódki0,5 litra
spirytusuDodatkowo duży
słój.
Pigwę myjemy, kroimy, usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane
owoce zasypujemy
cukrem - najlepiej połowę ułożyć, zasypać połową
cukru, ułożyć resztę i zasypać.Zostawiamy przykryte lnianą ściereczką przez 2 tygodnie.Po tym czasie dolewamy
wódkę i
spirytus i odstawiamy na trzy miesiące (przykryte ściereczką).Po
trzech miesiącach
nalewkę należy przefiltrować i zlać do naczynia, w którym zamierzamy ją przechowywać.Gotowe :)