Wykonanie
Pigwa dzieli się na dwie główne odmiany:
pigwę japońską - „pigwowiec”, przypominająca kształtem
jabłko, a smakiem
cytrynę (z której można zrobić pyszną
nalewkę lub
syrop) i
pigwę pospolitą, inaczej zwana „pigwa grusza”, która ma
owoce podobne kształtem do
gruszki, jednak w porównaniu z
gruszką nie nadaje się do spożycia na surowo.
Owoce pigwy są bardzo twarde i głąbiaste. Kilka lat temu dostałam od wujka pierwszy raz
owoc pigwy gruszy, który miał służyć jako dodatek do
herbaty. Ukroiłam sobie plater surowej
pigwy i dorzuciłam do
herbaty przed parzeniem. Smak był bardzo słabo wyczuwalny i wtedy zaczęłam się zastanawiać, co zrobić by go ulepszyć, pokroiłam więc
pigwę w kostki i ugotowałam z niej coś przypominającego bardzo słodki kompot.
Owoce nabrały niesamowitego
miodowo –
gruszkowego smaku, który mnie wręcz oczarował, a do tego wspaniałego zapachu. Od tamtego czasu zaczęłam robić
pigwowy syrop do słojów, który doskonale sprawdza się do słodzenia
herbaty, zwłaszcza przy przeziębieniu. Zwykle do każdego kubka dorzucam po kilka kostek
pigwy, która jest tak pyszna, że śmiało może posłużyć jako deser. Z
pigwy pospolitej można również zrobić kompot,
wino, pyszne
dżemy i
marmolady.
Składniki:
Pigwa pospolita, grusza
Cukier (3 łyżki na 1
słój 0,3 – 0,4 litra)Umytą
pigwę przekrawamy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w kostkę do słojów (jeśli skórka jest brzydka, można ją obrać). Gdy wszystkie słoje są już pełne, osobno w garnku rozpuszczamy
cukier. Na każdy
słój liczymy pół szklanki
wody i 3 łyżki
cukru. By nie bawić się w rozpuszczanie
cukru do każdego słoja z osobna, wlewamy całą ilość
wody potrzebną na wszystkie słoje do jednego garnka, a gdy się zagotuje, wsypujemy
cukier i rozpuszczamy. Następnie rozlewamy
syrop cukrowy równomiernie po wszystkich słojach. Jeśli słoje nie są pełne, uzupełniamy je
wodą (może być nieprzegotowana) i szczelnie zakręcamy.
Pigwę pasteryzujemy (słoje układamy na ściereczce w dużym garnku, zalewamy ciepłą
wodą do połowy ich wysokości i przykrywamy pokrywą) około 10 minut, od momentu gdy
woda w garnku się zagotuje. Po pasteryzacji słoje pozostawiamy, na około godzinę w garnku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.Słoje z
pigwą po otwarciu przechowujemy w lodówce.
R E K L A M A