ßßß Cookit - przepis na Sok z pigwowca.

Sok z pigwowca.

nazwa

Składniki

Wykonanie

Sok z pigwowca doskonale nadaje się do herbaty, czy ciast:) Dzięki dużej ilości zawartej w nim witaminy C będzie doskonały na przeziębienia!
Potrzebne składniki:
1 kg pigwy
1 kg cukru
Sposób wykonania:
Pigwę myjemy, przekrawamy na ćwiartki, wybieramy gniazda nasienne i błony. Wkładamy do słoja, przesypujemy na przemian z cukrem.
Zostawiamy w słoju na 3-4 dni, aż do rozpuszczenia się cukru i wytworzenia dużej ilości soku. Co jakiś czas mieszamy słoikiem, odkręcamy go codziennie i zakręcamy z powrotem. Taki słoik można wstawić go lodówki i korzystać z niego na bieżąco.
Jeżeli chcemy mieć na zimę to wkładamy w słoiki, zakręcamy, wkładamy do garnka z wodą, zalewając 3/4 wysokości słoików. Doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy. W ten sposób je pasteryzujemy i zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !
Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2012/10/sok-z-pigwy.html