Wykonanie
Sok z pigwowca doskonale nadaje się do
herbaty, czy ciast:) Dzięki dużej ilości zawartej w nim witaminy C będzie doskonały na przeziębienia!
Potrzebne składniki:1 kg
pigwy1 kg
cukruSposób wykonania:
Pigwę myjemy, przekrawamy na ćwiartki, wybieramy gniazda nasienne i błony. Wkładamy do słoja, przesypujemy na przemian z
cukrem.Zostawiamy w słoju na 3-4 dni, aż do rozpuszczenia się
cukru i wytworzenia dużej ilości soku. Co jakiś czas mieszamy słoikiem, odkręcamy go codziennie i zakręcamy z powrotem. Taki słoik można wstawić go lodówki i korzystać z niego na bieżąco.Jeżeli chcemy
mieć na zimę to wkładamy w słoiki, zakręcamy, wkładamy do garnka z
wodą, zalewając 3/4 wysokości słoików. Doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy. W ten sposób je pasteryzujemy i zostawiamy do wystygnięcia.Smacznego !Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.