Wykonanie
Jesień zbliża się wielkimi krokami. Już za oknem, zimno, mokro, coraz szybciej ciemno. Więc czas zrobić zapas
nalewek na zimowe wieczory. U nas już powstała
wiśniówka, aroniówka a teraz będzie malinówka.Akurat
owoce mamy se swojego ogródka, to tym bardziej będzie pyszna ;)
Składniki:- 1 kg
malin- 0,5 kg
cukru- 1 l
wódki- 0,5 l
spirytusu- duży, wysoki
słójPrzepis.Do czystego słoja wsypujemy
maliny, zasypujemy je
cukrem. Następnie dolewamy
spirytus i
wódkę. Zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce na około 1 - 1,5 miesiąca. Po tym czasie
nalewkę filtrujemy np. przez sito lub pieluchę. Zlewamy do butelek lub karafki. Im starsza tym lepsza.Smacznego.źródło: własne
Akcja: