ßßß Cookit - przepis na Piernikowe orzechy

Piernikowe orzechy

nazwa

Wykonanie

Delikatne korzenne ciasteczka, można je upiec 3 tygodnie przed świętami Bożego Narodzenie, gdyż z czasem nabierają cudnego aromatycznego smaku. Wiem do świąt jeszcze troszkę, ale uwielbiam przygotowania, gromadzenie zapasów potrzebnych do wypieków i nie tylko. Tym bardziej ,że blog istnieje zaledwie od kwietnia nie ma w nim działu z przepisami na Boże Narodzenie, a chcąc wam przedstawić wszystkie ulubione i przetestowane przepisy zabrakło by mi czasu :D.Tak więc powolutku będą się pojawiały owe przepisy ;).
Składniki :
przepis na 60- 70 sztuk
2 jajka
250 g cukru
30 g masy marcepanowej
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
250 g mąki pszennej + podsypywanie
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
3 łyżki likieru Contrenau
1 białko
szczypta soli
200 g cukru pudru
Opis wykonania :
1.Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, do masy dodajemy starty na drobnej tarce marcepan drobno posiekana skórkę i dokładnie mieszamy.
2.Mąkę mieszamy z proszkiem i przyprawa do piernika, dodajemy do masy jajecznej i zagniatamy, gdyby ciasto było zbyt lepkie dodajemy niewielką ilość mąki, tak by ciasto dobrze się formowało i nie kleiło do rąk.
3. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.Z ciasta formujemy 60 - 70 kulek o śr. około 2 cm. Ciastka ułożyć na blaszce przykryć ściereczką i pozostawić na noc w chłodnym miejscu.
4. Następnego dnia każde ciastko smarujemy od spodu likierem. Ciasteczka pieczemy ok. 20 minut w 160 C.
5. Białko ubijamy ze szczypta soli, gdy będzie sztywna dosypujemy cukier i ubijamy dalej, aż będzie tworzyć sztywny stożek . Każde ciastko zanurzamy w lukrze układamy ponownie na blaszce i wstawiamy do ciepłego piekarnika, ale przy wyłączonych grzałkach na około 4 minuty. Wyciągamy i studzimy.
6. Ciastka są bardzo twarde, wystarczy je pozostawić na 2 dni w otwartym pojemniku, po tym czasie wkładamy do pojemnika kromkę świeżego chleba i jabłko i przechowujemy szczelnie zamknięte ( wymieniając jabłko :). Powinny tak pozostać przez min. 2 tygodnie, wówczas staną się miękkie i bardzo aromatyczne :).
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/10/piernikowe-orzechy.html