Wykonanie
Delikatne korzenne
ciasteczka, można je upiec 3 tygodnie przed świętami Bożego Narodzenie, gdyż z czasem nabierają cudnego aromatycznego smaku. Wiem do świąt jeszcze troszkę, ale uwielbiam przygotowania, gromadzenie zapasów potrzebnych do wypieków i nie tylko. Tym bardziej ,że blog istnieje zaledwie od kwietnia nie ma w nim działu z przepisami na Boże Narodzenie, a chcąc wam przedstawić wszystkie ulubione i przetestowane przepisy zabrakło by mi czasu :D.Tak więc powolutku będą się pojawiały owe przepisy ;).

Składniki :przepis na 60- 70 sztuk2
jajka250 g
cukru30 g masy marcepanowej50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej lub cytrynowej250 g
mąki pszennej + podsypywanie1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
przyprawy piernikowej3 łyżki
likieru Contrenau1
białkoszczypta
soli200 g
cukru pudruOpis wykonania :1.
Jajka ubijamy z
cukrem na puszysta masę, do masy dodajemy starty na drobnej tarce marcepan drobno posiekana skórkę i dokładnie mieszamy.2.
Mąkę mieszamy z proszkiem i
przyprawa do piernika, dodajemy do masy jajecznej i zagniatamy, gdyby ciasto było zbyt lepkie dodajemy niewielką ilość
mąki, tak by ciasto dobrze się formowało i nie kleiło do rąk.3. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.Z ciasta formujemy 60 - 70 kulek o śr. około 2 cm.
Ciastka ułożyć na blaszce przykryć ściereczką i pozostawić na noc w chłodnym miejscu.4. Następnego dnia każde
ciastko smarujemy od
spodu likierem.
Ciasteczka pieczemy ok. 20 minut w 160 C.5.
Białko ubijamy ze szczypta
soli, gdy będzie sztywna dosypujemy
cukier i ubijamy dalej, aż będzie tworzyć sztywny stożek . Każde
ciastko zanurzamy w lukrze układamy ponownie na blaszce i wstawiamy do ciepłego piekarnika, ale przy wyłączonych grzałkach na około 4 minuty. Wyciągamy i studzimy.6.
Ciastka są bardzo twarde, wystarczy je pozostawić na 2 dni w otwartym pojemniku, po tym czasie wkładamy do pojemnika kromkę świeżego
chleba i
jabłko i przechowujemy szczelnie zamknięte ( wymieniając
jabłko :). Powinny tak pozostać przez min. 2 tygodnie, wówczas staną się miękkie i bardzo aromatyczne :).

