Wykonanie
Pyszne
migdałowe kruche
ciastka, z pozoru wyglądają strasznie, ale są pyszne :)).
Składniki :150-200 g
masła60 g
cukru pudru1/2 łyżeczki
aromat migdałowy300 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia15
migdałówLukier :1
białko250 g
cukru pudruczerwony barwnik2-3 łyżki
soku z cytrynyOpis wykonania :1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, prócz
migdałów. Co do
masła musicie wyczuć czy ciasto odpowiednio się wiąże, jeżeli jest zbyt sypkie i się kruszy dodajcie więcej ,
masła jeżeli nie to wystarczy 150 g. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.2. Następnie z ciasta formujemy wałeczki i formujemy na kształt palca. Z
migdała robimy paznokieć, nożem oznaczamy kostki.3. Pieczemy w 180 C ok. 15 minut.4.
Jajko dokładnie myjemy i sparzamy,
białko mieszamy z
cukrem i dokładnie miksujemy przez ok. 3 minuty dodajemy barwnik i sok - najpierw 1 łyżkę i sprawdzajmy gęstość
lukier musi być średnio gęsty. Upieczone i ostudzone
ciastka zanurzamy i pozwalamy lekko zlać się lukrowi po paluchu :). Odstawiamy do ostygnięcia.