ßßß Cookit - przepis na Babeczki z borówkami

Babeczki z borówkami

nazwa

Wykonanie

Ostatnio od pieczenia drożdżówek zostaje mi dużo białek, których później szkoda mi wyrzucać a mrozić nie chce bo z miejscem cienko. Więc kombinuje z przepisami i wymyślam co by tu upiec. Przekonałam się już o tym, że połączenie borówek i cytryny w wypiekach sprawdza się smakowicie np. tu . I postanowiłam to wykorzystać w poniższym przepisie. Ciasto wyszło mięciutkie nie jest suche, bardzo smaczne i znika w ekspresowym tępię. Jedyne czego żałuje to jest to, że dałam za mało borówek następnym razem dodam trochę więcej.
Składniki:
100 g masła
100 g cukru
120 g zmielonych migdałów
90 g mąki przesianej
6 białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z dwóch cytryn
50-100 g borówek
cukier puder i sok z cytryny na lukier
W rondelku rozpuszczamy masło, studzimy. Mąkę mieszamy z migdałami i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy gdy będą już podbite pomalutku zaczynamy wsypywać cukier i ubijamy do momentu aż masa zrobi się błyszcząca a pod palcami nie będziemy wyczuwać dużych drobinek cukru. Cały czas ubijając wlewamy cienkim strumykiem masło. Odstawiamy mikser i delikatnie mieszając dodajemy mąkę a na koniec skórkę z cytryny. Gdy wszystkie składniki już się razem połączą przekładamy ciasto do formy. Rodzaj formy zależy od nas może to być foremka na muffiny albo na takie prostokątne babeczki a jeśli chcemy możemy wykorzystać tortownice o wymiarze 21 cm. Pamiętajmy tylko o natłuszczeniu foremki. Na cieście układamy borówki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 30 minut. Przestudzone ciasto polewamy lukrem cytrynowym.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/08/babeczki-z-borowkami.html