ßßß
CroissantsPhilippe Conticinizaczyn70 g mąki pszennej tortowej10 g świeżych drożdży65 g mleka (w temperaturze pokojowej)ciasto85 g wody85 g masła (stopionego i wystudzonego)8 g drobnej soli55 g cukru pudru340 g mąki pszennej tortowej15 g świeżych drożdży250 g masłado posmarowania wierzchu1 jajko (rozbełtane)Przygotować zaczyn.W miseczce wymieszać drożdże z mlekiem i mąką na gładką masę. Przykryć miseczkę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie masa powinna podwoić swoją objętość.Przygotować ciasto.Drożdże (15 g) wymieszać z wodą i odstawić na 5 minut.W misce zmiksować zaczyn z mąką, solą, cukrem i 85 g masła (stopionego i wystudzonego) i miksować na wolnych obrotach przez 2 minuty. Dodać rozpuszczone drożdże i miksować całość przez 10 min średnich obrotach do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.Na drugi dzień ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm i wstawić do zamrażarki na 30 minut, żeby ciasto było dobrze schłodzone i stwardniałe. To jest ważny etap, bo dzięki kontrastowi zimnego ciasta i miękkiego masła wytworzą się warstwy/listkowa struktura w gotowym cieście. Masło wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed użyciem. Rozwałkować je pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej na prostokąt o grubości 1 cm (o 1 cm mniejszy z każdej strony niż powierzchnia ciasta). Nałożyć masło (bezfolii) na ciasto. Złożyć ciasto na 3 części (jak urzędowy list). Rozwałkować je na prostokąt, ponownie złożyć, obrócić o 90 stopni i ponownie rozwałkować i złożyć. Postąpić tak (wałkowanie, składanie) jeszcze cztery razy.



Piekli ze mną :Paweł z www.chleby.infoDobrafka z blogu Bona ApetitaMałgosia z blogu Smaki AlzacjiKinga z blogu Małe KulinariaMarzena z blogu Zacisz kuchenneNiebieska Pistacja Niebieska PistacjaDorota z blogu Moje Małe CzarowanieLidia Wesołowska fbAnia z blogu Na stoleWiosenna Eksplozja Eksplozja SmakuMonika z blogu Matka WariatkaIza z blogu Smaczna PyzaKamila z blogu Ogrody BabilonuMonika z blogu Niezapomniane smakiPaulina z blogu Buszująca w kuchniOla z blogu Ale SmakiAnia z blogu EVERYDAY FLAVOURSKasia z bloga Baby do garówMonika z blogu Pin up Cooking Looking