ßßß
Moje pierwsze croissanty i mój pierwszy udział w cyklu " Wypiekanie na Śniadanie ". Mam nadzieję, że to dobry znak:-) Dziękuję za zaproszenie Dorocie .Propozycję na pyszne rogaliki podała Małgosia, która jest również organizatorką cotygodniowego projektu.Zjeść śniadanie w tak doborowym towarzystwie bezcenne, bo piekło nas bardzo dużo:-)
Croissanty jadam tylko we Francji i w Monachium w "mojej piekarni". Raczej na co dzień nie sięgam po nie i nawet nie przypuszczałam, że kiedyś podejmę się ich zrobienia. Pomyślałam sobie, że spróbuję raz i to będzie tylko raz...Jednak po reakcji mojej rodzinki nie jestem już tego taka pewna;-)Zapraszam na ucztę śniadaniową! Mnie one przeniosły do wspomnień...
CroissantsPhilippe Conticinizaczyn:70 g mąki pszennej tortowej10 g świeżych drożdży65 g mleka (w temperaturze pokojowej)ciasto:85 g wody85 g masła (stopionego i wystudzonego)8 g drobnej soli55 g cukru pudru340 g mąki pszennej tortowej15 g świeżych drożdży250 g masłado posmarowania wierzchu1 jajko (rozbełtane)Przygotować zaczyn.W miseczce wymieszać drożdże z mlekiem i mąką na gładką masę. Przykryć miseczkę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie masa powinna podwoić swoją objętość.Przygotować ciasto.Drożdże (15 g) wymieszać z wodą i odstawić na 5 minut.W misce zmiksować zaczyn z mąką, solą, cukrem i 85 g masła (stopionego i wystudzonego) i miksować na wolnych obrotach przez 2 minuty. Dodać rozpuszczone drożdże i miksować całość przez 10 min średnich obrotach do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.Na drugi dzień ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm i wstawić do zamrażarki na 30 minut, żeby ciasto było dobrze schłodzone i stwardniałe. To jest ważny etap, bo dzięki kontrastowi zimnego ciasta i miękkiego masła wytworzą się warstwy/listkowa struktura w gotowym cieście. Masło wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed użyciem. Rozwałkować je pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej na prostokąt o grubości 1 cm (o 1 cm mniejszy z każdej strony niż powierzchnia ciasta). Nałożyć masło (bezfolii) na ciasto. Złożyć ciasto na 3 części (jak urzędowy list). Rozwałkować je na prostokąt, ponownie złożyć, obrócić o 90 stopni i ponownie rozwałkować i złożyć. Postąpić tak (wałkowanie, składanie) jeszcze cztery razy.Zawinąć złożone ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować na pasmo o szerokości 20 cm i grubości 5 mm. Przyciąć brzegi, żeby otrzymać równy prostokąt. Ciasto pociąć ostrym nożem na trójkąty o wysokości 20 cm i podstawie 10 cm. Każdy trójkąt zwinąć w rogalik, zaczynając od podstawy trójkąta.
Zapraszam na francuskie rogaliki do blogów:Małgosi z Smaki AlzacjiJustyny z Gotowanie i pieczenie - I love itDobrafki z Bona Apetita!Pawła z Pieczenie chleba i inne przepisyKingi z Małe KulinariaNiebieskiej Pistacj z Niebieska PistacjaDoroty z Moje Małe CzarowanieAnny z Na StoleWiosenki z Eksplozja SmakuMoniki z matkaWariatkaLidii z FacebookaIzy z Smaczna pyzaKamili z Ogrody BabilonuMoniki z Niezapomniane SmakiPauliny z Buszująca w kuchniOli z Ale smakiAnia z Everyday flavoursMonika z Pin up cooking lookingKasia z Baby do garówAgata z Kulinarne przygody Gatity