ßßß
Zalewa:3/4 szklanki octu 10 %3/4 szklanki cukru1 litr wody1 łyżka soliDo słoika: na 1 Logórki najlepsze na korniszony to te które mają miedzy 3-7 cm długości4 plasterki marchewkikoper- baldach z nasionami3 ziarenka ziela angielskiegolistek laurowy3 -4 ząbki czosnkugorczyca zakrywamy połowę dnaOpis wykonania:Ogórki myjemy namaczamy przez 10 minut w zimnej wodzie, odsączamy. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy dodatki, ciasno układamy pionowo ogórki.Zalewę przygotowujemy lekko podgrzewając by cukier dobrze się rozpuścił. Z 1 L wody, wychodzą 4 słoiki 1 L.Wycieramy dokładnie gwint i zakręcamy. Pasteryzujemy w gorącej wodzie 20 minut tak by woda bulkała. Wyciągamy i studzimy.Sprawdzajmy smak zalewy ponieważ niektóre tańsze cukry są mało słodkie i zalewa może być zbyt kwaśna, wówczas dosypujemy cukier.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy