Wykonanie
Pyszne orzeźwiające nadzienie i delikatny posmak w
ciasteczku wspaniale się uzupełnia podbijając smak. Foremki wystarczy wysmarować tylko przed pierwszym wyłożeniem później bez problemu już
ciasteczka wyskakują z foremek. Spróbujcie są pyszne, krem należy wykonać kilka godzin wcześniej, aby smak się dobrze połączył.
Składniki:Ciasto30 dag
mąki10 dag
margaryny10 dag
cukru pudru2
jajkaskórka starta z jednej sparzonej wcześniej wrzątkiem
cytrynyKrem2
jajka4 łyżki
cukru3/4 kostki
masła1
cytrynaOpis wykonania:CiastoZ podanych składników zagnieść ciasto, foremki do orzeszków delikatnie natłuścić
margaryną, foremki wyłożyć
ciastem tworząc wgłębienie. Pieczemy w 180 C około 10 minut, z termoobiegiem 8 minut. Upieczone zaraz wykładać na blaszkę, wystudzić foremki i ponownie wypełnić
ciastem i tak do wykończenia ciasta. Wychodzi około 50 orzeszków złożonych.KremUmyte i wyparzone
jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę, następnie umieszczamy miskę nad gotującą się
wodą i ubijamy nad parą do znacznego zgęstnienia masy około 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce masy jajecznej za każdym razem dokładnie miksujemy , na końcu dodajemy startą skórkę i sok z połówki
cytryny. Krem odstawiamy by smaki dobrze się połączyły. Napełniamy orzeszki kremem i łączymy.