Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
mąka 4 łyżek stołowych
masło 0,5 łyżek stołowych
morele 400 gramów
cukier puder według uznania
margaryna według uznaniaWykonanie:
Jajka umyć, wybić ze skorupek do głębokiej miski, dodać
cukier. Amatorzy mniej słodkiego
biszkoptu mogą zmniejszyć ilość
cukru do 3 łyżek.
Jajka z
cukrem ubić dokładnie trzepaczką aż do powstania pulchnej masy. Czas ubijania trzepaczką ręczną to 15-20 minut. Do ubitej masy dodać po łyżce przesianą
mąkę stale ubijając.
Mąkę wysypywać lekko po ściance naczynia. Dużą płaską blachę wyłożyć pergaminem lub folią wysmarowaną
masłem. Ciasto wylać na blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni C. Upiec rumieniąc na jasnozłoty kolor. Upieczony
biszkopt szybko wyłożyć z blachy, na ułożoną na
stole czystą ściereczkę , zdjąć folię lub pergamin, i szybko zwinąć ciasto w rulon wraz ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
Morele umyć, osączyć na sicie, pestki wyjąć i pokroić ,chwilkę wrzucić je do garnka i zmiękczyć niewiele. Ostudzić. Wystudzony
biszkopt rozwinąć i jego powierzchnię przykryć
morelami, układając jedną koło drugiej. Zwinąć ścisło roladę . Ułożyć na desce lub długim półmisku, posypać
cukrem lub pudrem. Oziębić w lodówce. Przed podaniem można pokroić w skośne porcje. Podawać z
bitą śmietaną.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: slodkiData: 2009-07-21Dziekuje za przepis!Wspanialy,mniam,mniam!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: