Wykonanie
Składniki20 dag
mąki krupczatki20
mąki tortowej20 dag
masła5 dag
margaryny3
jaja10 dag
cukru pudru1-2
cytrynycukier do posypania (najlepiej kryształ)Czas przygotowania: 20 min plus pieczenieUwielbiam kruche
ciastka. Najpyszniejsze robiła babcia. I jakoś nigdy nie wpadłam na to, żeby spytać ją o przepis. Podobnie jak o kluski na parze – takie ogromne,
drożdżowe i ze
śliwką. A kiedy już się zorientowałam, że gotowanie i pieczenie nie jest bardzo trudne, nie było już kogo pytać. Wspieram się jednak starymi przepisami znalezionymi w domu i coś tam wychodzi :)Kruche
ciastka są o tyle fajne, że można je robić na bardzo bardzo słodko, ale też w wersji kwaśnej. Ujmę to wprost – smakuje mi każda ;)Przesiewam
mąkę i siekam z
masłem oraz
margaryną (jeśli macie akurat tylko
masło lub tylko
margarynę, nie przejmujcie sie – powinno wszystko wyjść). Dodaję dwa
żółtka. Myję dokładnie
cytrynę, ścieram na drobnych oczkach skórkę i wyciskam sok – w zależności, jaką
ciastka mają
mieć moc, można zmaltretować jedną lub dwie
cytryny. Dziś była jedna, więc
ciastka mają delikatny
cytrynowy posmak.Dodaję sok i skórkę do wcześniej wymienionych składników. Zagniatam ciasto. Kruche
ciastka mają to do siebie, że ciasto szybko robi się ciepłe, więc jak już wygląda rozsądnie, warto włożyć je na 10 min do zamrażalnika.Następnie rozgrzewam piekarnik do 200 st. C. Wykładam blachę papierem do pieczenia. Ciasto wałkuję na grubość 0,5 cm i wykrawam dowolne kształty. Dziś padło na
serca. Miały być gąski, ale głowy nie chciały się trzymać (ciasto jest za ciężkie) i nie chciałam straszyć nikogo drobiem bez głów ;)
Ciastka układam na blasze. Wbijam
jajko do miseczki i roztrzepuję je. Maluję każde
ciastko i obsypuję
cukrem. Dziś testowałam
brązowy cukier. Część
ciastek została posypana
białym, część brązowym – te z brązowym wyszły nieco ciemniejsze.
Cukier odrobinę się skarmelizował i zmienił kolor
ciastek. Smaku nie zmienił ;) W każdym razie kiedy już są przygotowane, piekę je 8-10 min. Smacznego!
Podobne przepisy
Ciasto z
borówką amerykańskąSuperkrucha szarlotka
Babeczki ucierane
Orzeźwiające ciasto
cytrynowe