Wykonanie
17:20:00Uwielbiam takie połączenia kruche
ciastka z chrupiącą
cukrową skorupką. Moja córka je uwielbia :).
Składniki:50 dag
mąki pszennej25 dag
masła4
żółtka3 łyżki
śmietany lub gęstego
jogurtuskórka otarta z
cytryny lub
pomarańczy3 dag
drożdżyrozmącone
jajko do smarowaniagruby
cukier do posypywania ja użyłam brązowegoOpis wykonania:
Drożdże mieszamy ze
śmietaną, dodajemy do przesianej
mąki, następnie dodajemy
żółtka, pokrojone zimne
masło i
skórkę z cytryny. Wszystko siekamy i wyrabiamy dokładnie ciasto.Wkładamy do lodówki na 3 godziny.Następnie wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy
ciasteczka, maczamy w rozmąconym
jajku i w cukrze. Układamy na papierze do pieczenia.Pieczemy w 180 C na złoty kolor ( około 15 minut)
źródło : Najlepsze przepisy na ciasta i
ciasteczka 04/2012Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy