Wykonanie
Pin It
Były już na blogu przepisy na pierniczki, więc teraz kolej na inne
ciasteczka, tym razem bez korzennej nuty, ale też pachnące Świętami, bo upieczone z
cytrusami. Przepis jest bardzo prosty i nawet osoby, które nie mają doświadczenia w pieczeniu bez problemu sobie z nim poradzą. Możemy też wykorzystać do pomocy przy robieniu
ciasteczek nasze pociechy, przy wycinaniu choinek jest sporo zabawy.Inspirowałam się przepisem zamieszczonym na
Mienta blog .
Składniki:120 g
masła100 g
cukru pudru2
żółtka2 łyżki
śmietany260 g
mąki pszennejszczypta
proszku do pieczeniastarta skórka z 1 dużej
cytryny1 łyżeczka mielonej
skórki pomarańczowej lub starta skórka z
pomarańczyWykonanie:
Masło ucieramy z
cukrem na gładką puszystą masę. Dodajemy po jednym
żółtku i po łyżce
śmietany nie przestając miksować. Następnie dodajemy skórki z
cytrusów i przesianą
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 3 - 4 godziny. U mnie leżało całą noc.Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm i wykrawamy z niego
ciasteczka. Następnie
ciastka stemplujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy
ciastka około 12 - 15 minut.Studzimy na kratce. Przechowujemy w blaszanych puszkach.