Wykonanie
Super sprawa takie
ciasteczka. Z tego przepisu można zrobić
ciasteczka na różne okazje, jak i bez okazji.Ja postanowiłam zrobić
ciasteczka na Walentynki, czyli wiadoma rzecz - z serduszkami. Na święta bożonarodzeniowe można robić z gwiazdkami, a na Wielkanoc z zajączkami.Ilość
ciastek zależy od wielkości foremek, jakie użyjemy.170g
masła zimnegoszklanka
cukru pudru + do oprószenia
ciastekskórka otarta z
pomarańczy1 i 1/4
mąki pszennej + do podsypania1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
żółtkadżem morelowy i
truskawkowyMasło,
cukier puder,
mąkę,
proszek do pieczenia,
żółtka i skórkę z
pomarańczy zmiksować. Ciasto owinąć w folię spożywczą i na godzinę przełożyć do lodówki. Po tym czasie podsypać stolnice
mąką i rozwałkować ciasto na około 5mm. Wykrawać
ciastka całe i z serduszkiem w środku. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej
ciastka i piec w nagrzanym do 160*C przez 12-15 minut na złoty kolorek.Po przestygnięciu
ciastka całe posmarować
dżemem morelowym i
truskawkowym, a
ciastka z wycięciem w środku oprószyć
cukrem pudrem. Nałożyć
ciastka z serduszkami na
ciastka całe, lekko docisnąć i gotowe !