Po Świętach zostało dużo dobrych pomysłów na pyszne jedzenie;) Proponuję pyszne, kruche ciasteczka - wizualnie jak z cukierni, a w smaku duuuuużo lepsze ;)Trzeba mieć troszkę czasu, słoik dżemu i lentilki ;) A najlepiej jeszcze dobrego pomocnika w postaci męża do pomocy ;) Nie ma lepszej osoby do składania ciasteczek ;)S kładniki:25 dag mąki pszennej15 dag masła10 dag cukru pudru2 gotowane żółtka2 surowe żółtka1/2 łyżeczki proszku do pieczeniadżem morelowylentilkicukier puder (do ozdoby)Przygotowanie:Wcześniej trzeba ugotować 2 jajka i zabrać z nich żółtka - przetrzeć je przez sitko.Na stolnicy zarobić ciasto z mąki, masła, cukru pudru, żółtek (surowych i ugotowanych) oraz proszku do pieczenia. Wysiekać nożem, a potem wyrobić ręką.Ciasto rozwałkować, wycinać foremką różne kształty - w połowie ciastek wyciąć oczka.Upiec ciasteczka na złoty kolor.Dobrać ciastka parami - sklejać dżemem morelowym, a w dziurkę dać lentilka i na końcu posypać cukrem pudrem.Efekt super! Pyszne :) Dla mnie najlepsze ciastka ;)Smacznego!