Wykonanie
Udało mi się po raz kolejny wziąć udział w akcji "Wypiekanie na śniadanie" tym razem oto bułeczki z nutellą... mniam :). Bułeczki są pyszne i proste w przygotowaniu i mimo zmęczenia po podróży po krótkim wypoczynku w Londynie jakoś się zmusiłam - kolejna wymówka by dopiero jutro zasiąść do nauki ;). Akcja trwa aż do niedzieli więc jeżeli macie ochotę dołączyć zachęcam. Bułeczki są naprawdę smaczne, zamiast nutelli można użyć domowego budyniu
czekoladowego,
jabłek duszonych czy
sera. Przepis pochodzi z bloga https://qchnia.wordpress.com/2008/10/18/drozdzowki-z-nutella/ tam też dokładne instrukcje krok po kroku :).

Składniki : Cytuje0,5kg
mąki pszennej,szklanka
mleka,nutella,8og
masła,80g
cukru,30g świeżych
drożdżysólbiałko do posmarowania* u mnie
żółtko rozmieszane z łyżką
mleka8 łyżek
cukru pudru na
lukier (niekoniecznie)* nie lukrowałamkilka
migdałów lub
orzechów do środka (niekoniecznie)* nie dodawałamWYKONANIE :
Masło roztopić dodać
mleko, podgrzać do letniej temperatury i rozpuścić w nim
drożdże. Dodać
mąkę,
cukier i szczyptę
soli. Wszystko razem zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.Po minionym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykroić z niego prostokąty o wielkości 10x14cm.Naciąć paski na 1/3 długości prostokątów i nałożyć nutellę oraz
migdał lub
orzech. Zamknąć po bokach, aby nutella się ze środka nie wydostała i zwinąć.Bułeczki układamy na papier do pieczenia i smarujemy roztrzepanym
białkiem lub lukrem (
cukier puder i 3 łyżki
wody) i wstawiamy do pieczenia na 25 min w temp. 180C lub 10 min w 220CWraz ze mną piekły :):
Kasia z bloga Mia cucinaBożena z bloga Moje domowe kucharzenieJolanta Boczkowska fOlga z bloga
Cukry prosteIza z bloga Smaczna PyzaJoanna z bloga Grunt to przepisJola z bloga Smaki mojego domu
Magda z bloga Kulinarna piniataBernadetta z bloga Prawo do gotowania z pasjąEwelina z bloga Stylowa kuchniaMonika z bloga Matka Wariatka
Alina z bloga Ala piecze i gotujeEwa Czarnik





Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy