Wykonanie
Weekend i kolejne Wypiekanie na śniadanie ...a pieczemy drożdżówki wg tego przepisu...ten przepis czekał u mnie w kolejce do wypróbowania od dawna...ale zawsze było jakieś ale...no.. i w końcu bułeczki są...moje są z
dżemem wiśniowym, ale to bez znaczenia jakie nadzienie damy do środka, bo bułeczki są pyszne..Razem ze mną bułeczki piekły :
Kasia, Justyna,Olga, Iza, Jola,Joanna,Jola,
Magda, Bernadetta,Ewelina, Matka Wariatka,Ala, ...0,5kg
mąki pszennej1 szkl.
mlekadżem wiśniowy8o g
masła80 g
cukru30 g świeżych
drożdżysólbiałko do posmarowania8 łyżek
cukru pudru na
lukier (niekoniecznie)
Masło roztopić , dodać
mleko, rozpuścić w nim
drożdże. Dodać
mąkę,
cukier i szczyptę
soli. Wszystko razem zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godzin.Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykroić z niego prostokąty o wielkości 10x14cm. Naciąć paski na 1/3 długości prostokątów i nałożyć nadzienie. Zamknąć po bokach aby
dżem się ze środka nie wydostał i zwinąć. Bułeczki układać na papier do pieczenia i smarujemy roztrzepanym
białkiem lub lukrem (
cukier puder i 3 łyżki
wody) i wstawić do pieczenia na 25 min w temp. 180 stopni, lub 10 min w 220 stopni.




