Wykonanie
Bardzo smaczna odmiana typowego ciasta jakie zawsze robię z
rabarbarem postanowiłam tym razem wypróbować nowy przepis i okazał się strzałem w dziesiątkę jest bardzo smaczny .
Składniki :Ciasto :200 g
sera białego chudego8 łyżek
oleju8 łyżek
mleka1
jajko100 g
cukru1 torebka
cukru waniliowegoszczypta
soli400 g
mąki1 torebka i 2 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem :1 torebka budyniu
waniliowego500 ml
mleka50 g
cukru1
jajko1 i 1/2 kg
rabarbaruPolewa :500 g
śmietanki3
jajka150 g
cukrucukier rafinada do posypaniaOpis wykonania :1. Mieszamy ze sobą
biały ser,
olej,
mleko,
jajko,oba
cukry, następnie przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Wszystko razem dokładnie zagniatamy i wyrabiamy na gładkie ciasto.2.Ciasto wałkujemy i przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia .3.
Budyń rozrabiamy w 100 ml
mleka , resztę zagotowujemy wraz z
cukrem i wlewamy
budyń , gotujemy aż będzie gęsty i odstawiamy .
Jajko ubijamy mikserem i wlewamy do gorącego budyniu cały czas mieszając odstawiamy do wystudzenia.4. Oczyszczony
rabarbar kroimy na 4 cm kawałki, Mieszamy
śmietanę do polewy z
jajkami ubitymi z
cukrem na puszystą masę .Na ciasto wykładamy wystudzony
budyń , następnie rozkładamy na nim
rabarbar , wszystko zalewamy polewa
śmietanową .Pieczemy w 200 C przez ok. 40 minut.5. Po wystudzeniu posypujemy
cukrem :)
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy