Wykonanie
Za każdym razem piekę inne muffinki i przekonałam się, że te z nadzieniem najdłużej zachowują świeżość. Dziś proponuję prosty przepis na muffinki z
budyniem, które nie mogą się nie udać. Niestety nie pamiętam, skąd mam przepis... Smacznego:)3/4 szklanki
mleka,3/4 szklanki
cukru,łyżeczka ekstraktu
waniliowego,1/3 szklanki
oleju,
jajko,1 i 3/4 szklanki
mąki,łyżeczka
proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki
soli,opakowanie budyniu o dowolnym smaku (plus
mleko potrzebne do jego przyrządzenia)Przygotować
budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Mleko wymieszać z ekstraktem,
cukrem jajkiem i
olejem.
Mąkę, proszek i
sól przesiać do mokrych składników. Wymieszać trzepaczką (mogą zostać grudki). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub natłuścić, do każdej wyłożyć 2 łyżki ciasta, na to wyłożyć po 1 łyżeczce budyniu i przykryć łyżką ciasta. Piec ok. 35-45 minut w 180 stopniach.