ßßß Cookit - przepis na Sernik z rosą na kruchym cieście

Sernik z rosą na kruchym cieście

nazwa

Wykonanie

Zasadniczo eksperymentowałam. Przeczytałam kilka różnych przepisów na sernik z rosą i na ich podstawie, zmieniając proporcje, dodając i ujmując składników wymyśliłam własną wersję receptury.
Istotna informacja: koniecznie zaopatrzcie się w szczelną, nieprzeciekającą formę ... ja kupiłam kwadratową tortownicę, która okazała się wadliwa, przez co sporo masy serowej wyciekło podczas pieczenia. A mój piekarnik...ehhhh...cały zapaskudzony przypaloną masą serową :( :( :( Jak ja go doczyszczę??!!
SKŁADNIKI:
(blaszka 24 x 24 cm)
1 1/2 szklanki mąki (ok 210g)
szczypta soli
1 3/4 szklanki cukru (ok 320g) + 1/2 szklanki do piany (110g)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
120 g margaryny
9 jajek całych
1 kg zmielonego białego sera (gotowa masa z wiaderka)
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mleka
3 budynie waniliowe lub śmietankowe
1/2 szklanki mąki
Ciasto na spód:
szklanka mąki + 3/4 szklanki cukru + 120 g margaryny + jajko + proszek do pieczenia + sól
Wszystko zagnieść, wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć do blaszki w której będzie nasz sernik (blaszka natłuszczona i wysypana bułką tartą). Podpiec do delikatnego zrumienienia (ok 10 min) w temperaturze 170 stopni.
Masa serowa:
ser + 4 jajka całe+ 4 żółtka + szklanka cukru + olej + mleko + budynie + 1/2 szklanki mąki.
Składniki wymieszać bardzo dokładnie. Masa powinna być rzadka.
Taka masę wylewamy do blaszki na przygotowany wcześniej spód i pieczemy 50 min w temperaturze 170 stopni.
Piana na wierzch:
Ubijamy pianę z 4 białek , które nam zostały. Gdy będzie już sztywna dodajemy 1/2 szklanki cukru i jeszcze chwilę ubijamy.
Masę z piany wylewamy na upieczony sernik i pieczemy jeszcze 10-15 minut do delikatnego zarumienienia piany. UWAGA: jeśli pianę zbyt zapieczemy rosa nie powstanie!!!!
...tak więc, gdy piana się zarumieni ciasto wystawiamy od razu w chłodne miejsce i czekamy na pojawienie się słodkiej rosy (po około 20 minutach powinna się pojawić).
Kolejna ważna informacja: ciasto po upieczeniu od razu trzeba wyjąc z piekarnika w chłodniejsze miejsce - inaczej piana zrobi się gumowata i ciągnąca :(
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2012/12/sernik-z-rosa-na-kruchym-ciescie.html