ßßß
Składniki :Ciemny biszkopt:6 jaj1 szklanka cukru kryształu1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki mąki pszennej3 łyżeczki kakaoMasa :4 galaretki zielone1 l śmietany kremówki ja użyłam roślinnej5-6 łyżek cukru pudru5 łyżeczek żelatyny3-4 łyżeczki kakaoOpis wykonania :Ciemny biszkopt:Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka .Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao. dodajemy do piany i delikatnie mieszamy. Blaszka 24x40cm wykładamy papierem tylko dno, wylewamy ciasto i pieczemy ok. 35 minut w 180 C.Masa :Galaretki rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu odstawiamy do lekkiego stężenia.Gdy galaretka zacznie tężeć możemy zacząć przygotowywać masę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy dodajemy cukier, przesiane kakao i na końcu letnią żelatynę. Dokładnie i delikatnie mieszamy.Przełożenie :Na biszkopt wykładamy połowę tężejącej galaretki, następnie wykładamy połowę masy z kremówki, resztę tężejącej galaretki i ponownie pozostałą masę. Na wierzch ścieramy na tarce gorzka czekoladę i odstawiamy na min. 2 godziny do lodówki by masa się dobrze ścięła.

Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy