ßßß
Składniki:Biszkopt:6 jaj1 szklanka cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki mąki pszennejMasa śliwkowa:1 i 1/2 l musu śliwkowego (miksujemy ugotowane śliwki)3 galaretki czerwoneMasa śmietankowa:3/4 l śmietany kremówki4 łyżeczki żelatynyłyżka cukru pudrukakaoPrzygotowanie:Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy po 1 żółtku i nadal miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Lekko mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Pieczemy w temp. 170 stopni około 40 minut. Biszkopt po wystudzeniu przekrajamy na pół.Masa śliwkowa: do musu śliwkowego dodajemy galaretki i dobrze mieszamy. Podrzewamy cały czas na małym ogniu do momentu rozpuszczenia galaretek.Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubijamy z cukrem, a pod koniec delikatnie wlewamy ostudzoną żelatynę.Składamy ciasto w następującej kolejności: biszkopt - tężejąca masa śliwkowa - biszkopt - masa śmietankowa - kakao.Smacznego :)