ßßß Cookit - przepis na Biszkopt który zawsze się udaje

Biszkopt który zawsze się udaje

nazwa

Wykonanie

Długo szukałam przepisu na biszkopt taki jaki naprawdę się sprawdza i nie opada i znalazłam go może ze trzy lata temu . Przepis należy do Pana Grzegorza , i pochodzi ze strony Wielkie Żarcie. Ten przepis nigdy Mnie nie zawiódł , gdy potrzebuje czekoladowy biszkopt odbieram dwie łyżki mąki pszennej i zastępuje kakao. Przepis puściłam w świat i chyba ode Mnie ma go ponad 60 osób i wszystkie są zachwycone zwłaszcza rzucaniem nim po upieczeniu ;). Co daje rzucanie - natychmiast uciekają z niego duże pęcherzyki powietrza, które odpowiedzialne są za oklapnięte ciasta, biszkopt jest równiutki, nie traci swojej puszystości.
Składniki :
6 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżka octu
Opis wykonania :
1. Ubijamy piane z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy ,aż piana będzie sztywna i lśniąca.
2. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia ( głęboka miseczka bo żółtka rosną)
3. Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.
4. Wylewamy na formę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy ,nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować boków formy .
5. Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.
6. Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Ja potrzebowałam wysokiego i dużego biszkoptu dlatego użyłam 1 i 1/2 porcji ciasta :) Polecam jeżeli ktoś jeszcze nie posiada zaopatrzyć się do przyrząd do przecinania ciast naprawdę ułatwia życie koszt to 12 zł
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/05/biszkopt-ktory-zawsze-sie-udaje.html