Wykonanie
Długo szukałam przepisu na
biszkopt taki jaki naprawdę się sprawdza i nie opada i znalazłam go może ze trzy lata temu . Przepis należy do Pana Grzegorza , i pochodzi ze strony Wielkie Żarcie. Ten przepis nigdy Mnie nie zawiódł , gdy potrzebuje
czekoladowy biszkopt odbieram dwie łyżki
mąki pszennej i zastępuje
kakao. Przepis puściłam w świat i chyba ode Mnie ma go ponad 60 osób i wszystkie są zachwycone zwłaszcza rzucaniem nim po upieczeniu ;). Co
daje rzucanie - natychmiast uciekają z niego duże pęcherzyki powietrza, które odpowiedzialne są za oklapnięte ciasta,
biszkopt jest równiutki, nie
traci swojej puszystości.
Składniki :6 jaj1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
maki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru kryształu1 łyżka
octuOpis wykonania :1. Ubijamy piane z
białek, pod koniec dodajemy
cukier i ubijamy ,aż piana będzie sztywna i lśniąca.2.
Żółtka mieszamy z
octem i
proszkiem do pieczenia ( głęboka miseczka bo
żółtka rosną)3. Do ubitej piany dodajemy
żółtka, następnie przesianą
mąkę i delikatnie łączymy.4. Wylewamy na formę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy ,nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować
boków formy .5. Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.6. Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.Ja potrzebowałam wysokiego i dużego
biszkoptu dlatego użyłam 1 i 1/2 porcji ciasta :) Polecam jeżeli ktoś jeszcze nie posiada zaopatrzyć się do przyrząd do przecinania ciast naprawdę ułatwia życie koszt to 12 zł
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy