ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z proszkiem (jasny)

Biszkopt z proszkiem (jasny)

nazwa

Wykonanie

Każdy z Was ma zapewne swój ulubiony przepis na biszkopt. Prawdziwy to taki bez proszku do pieczenia, ale ja gdy mam mało czasu to przygotowuję taki z proszkiem i octem. Cudownie wyrasta, jest delikatny i świetnie się nadaje do przygotowania tortu lub innego ciasta z kremem.
Sekretem przy przygotowaniu biszkoptu jest staranne ubijanie białek na sztywną pianę. Przy oddzielaniu białek od żółtek pilnować by ani odrobina żółtka nie trafiła do białek, a miska w której miksujemy białka ma być czysta i sucha.
Bywa tak, że biszkopt robimy już nie wiem który raz, a tu po upieczeniu wychodzi 1/2 tego co zwykle, myślimy wtedy "przepis do niczego", a powód może być jeden z powyższych.
Składniki:
(na foremkę o średnicy 28 cm)
6 jaj (L)
1 szklanka drobnego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
szczypta soli
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo w czasie ubijania dodawać po łyżce cukru. Piana ma być sztywna, bez wyczuwalnych ziarenek cukru.
Do żółtek dodać proszek i ocet, szybko wymieszać do spienienia się i zbielenia masy.
Do piany z białek dodać masę z żółtek, zmiksować (krótko, tak by masy się połączyły).
Następnie dodać przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać (łyżką, już nie miksować), ma być bez grudek mąki.
Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (boków nie wykładać i nie smarować).
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 35 - 40 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wyjąć z formy, tak by wierzch był na dole i wystudzić. Takie studzenie sprawi, że biszkopt będzie równy.
Biszkopt najlepiej się kroi na drugi dzień, ale gdy damy mu ze 2 - 3 godziny od wystudzenia (nie kroić zaraz po wystudzeniu) to świetnie się go pokroi.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2016/01/biszkopt-z-proszkiem-jasny.html