Wykonanie
składniki* 6
jajek* 1 szklanka
mąki pszennej* 2 budynie (po 40 g)
śmietankowe bez
cukru (mogą być inne smaki)* 1 szklanka
cukru* 1 łyżka
octu* 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSposób wykonaniaOddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywno, wsypać
cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a
cukier się rozpuści.Do
żółtek dodać
proszek do pieczenia i
ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte.Dodać
żółtka do
białek i wymieszać.Na koniec dodać przesianą
mąkę wymieszaną z
budyniem i delikatnie połączyć.Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni, ok 50 min.Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy
biszkopt jest upieczony.Upieczony
biszkopt wyjąć z tortownicy, ostrożnie usunąć papier do pieczenia i pozostawić na kratce do wystudzenia.
Biszkopt jest wysoki co pozwala na przekrojenie na trzy dość grube blaty.
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.