ßßß
Składniki:1 królik podzielony na porcje3 łyżki oleju1 łyżka mąki1 cebula2 goździki2 listki laurowetymianek gałązka lub 1 łyżeczka suszonego3 łyżki musztardyśmietana 18%skrobia kukurydziana*sólpieprzSposób przyrządzenia:Królika myjemy i osuszamy, nacieramy solą oraz pieprzem - nie żałujemy i oprószamy mąką.Rozgrzewamy olej, królika obsmażamy ze wszystkich stron.W rondlu układamy kawałki królika w środek wkładamy cebulę z wbitymi goździkami, tymianek i listki laurowe. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 45 minut.Miękkie mięso wyciągamy, do sosu dodajemy śmietanę i musztardę, możemy zagęścić łyżką skrobi rozpuszczonej w połowie szklanki wody.Sposób przygotowania w wolnowarze:Po obsmażeniu królika umieszczamy go w kamiennym garnku. Dodajemy cebulę z goździkami, tymianek, listki laurowe, zalewamy ciepłą wodą do połowy naczynia.Załączamy urządzenie na High 3 godziny, Slow 5 godzin.Pół godziny przed końcem dodajemy śmietanę z musztardą i niewielką ilością skrobi.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy