Wykonanie
Pyszne tradycyjne mielone, z drobiu zamiast
wieprzowiny, z pysznym,
pieczarkowym wnętrzem.
Składniki:60 dag
filetu drobiowego1 czerstwa
bułka¾ szklanki
mleka1
jajko1 łyżka
masła10 dag
pieczarek1
cebulatłuszcz do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
bułka tarta do panierkiWykonanie:
Mięso dokładnie zmielić, dodać namoczoną w
mleku i odciśniętą
bułkę,
jajko,
przyprawy do smaku i w razie potrzeby aby zagęścić
mięso dodać trochę
bułki tartej.
Masę dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.
Pieczarki oczyścić, drobno posiekać razem z
cebulą. Następnie przysmażyć na
maśle, odparować, doprawić do smaku i odstawić. Przygotowane
mięso układać kawałkami na dłoni, kłaść łyżeczką farsz
pieczarkowy i formować zrazy.
Obtaczać w
bułce tartej i usmażyć na
oleju z obu stron na złoto.