Wykonanie
Witajcie kochani. Dzisiaj podzielę się bardzo prostym i szybkim sposobem na przygotowanie atrakcyjnych i pysznych
ziemniaków, do których jeśli coś dodacie będzie smacznie na maksa a jak nic nie dodacie to też zjecie z apetytem.Składniki na 3-4 porcje6 sporych ładnych
ziemniakówwrzątku tyle, by pokryć
ziemniaki1-2 ząbki
czosnkułyżka lub dwie
masła lub
olejutrochę listków
tymianku lub suszony (sprawdzi się także
majeranek, cząber)szczypta
pieprzu ziołowegoszczypta
kurkumyłyżeczka
papryki słodkiejsól,
pieprz świeżo mielony do smakuPrzygotowanieLINK do przepisu na filmieObrane umyte
ziemniaki kroję w sporą kostkę, mniej więcej 2 cm x 2 cm. Zalewam w garnku wrzątkiem. Nie zaparzą się. Bez obawy!. Obalamy
mity i do dzieła... Dodam: bardzo krótkiego dzieła. Gotuję 3-5 minut pod przykryciem, jak w zalewajce tak, żeby były miękkie, ale trzymały
fason.
Solę w trakcie gotowania, ale nie jest to mus-dobrze tez osolić dopiero przy podsmażaniu na patelni. Odcedzam i czekam aż przestygną. Na lekko rozgrzany tłuszcz wrzucam
czosnek posiekany z
tymiankiem,
kurkumę,
pieprz ziołowy. Mieszam. Bardzo krótko podsmażam-
czosnek nie może się zrumienić- i zaraz dodaję chłodne
ziemniaki. Mieszam. Na koniec jeszcze
papryka słodka i trochę
pieprzu świeżego. Pychota!Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika