Wykonanie
Ależ ono jest pyszne ! Wilgotne, delikatne i do tego szybkie i proste, można wykorzystać
mak z puszki, tylko trzeba go "podrasować", mmm <3Można upiec je w tortownicy 24 cm z kominem lub bez komina, ale o 22 cm średnicy.
masa makowa:600 gramów
maku z puszki1,5 garści ulubionych
bakalii3 kopiaste łyżki
kaszy manny2
jaja1/3 szklanki
cukru pudru lub 600 gramów domowej masy makowejciasto
cytrynowe:6
jajek1,5 szklanki
mąki pszennej (polecam użyć tortowej)skórka otarta z 1,5 średniej
cytrynysok z 1
cytryny1 szklanka
cukru1 łyżka
cukru z
wanilią2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 gramów miękkiego
masła lub
margarynypolewa czekoladowa lub
lukier cytrynowyulubione dekoracjeMiękkie
masło utrzeć z
żółtkami i
cukrami na puch, wlać
sok z cytryny,
potem stopniowo dodawać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, miksować do połączenia, wsypać
skórkę z cytryny, wymieszać.Z
białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać porządnie.
Masa makowa. Można wykorzystać TEN przepis lub użyć
maku z puszki uprzednio odlewając płyn, który się oddzielił od masy.Dodać rozmącone
jaja,
kaszę mannę,
bakalie, wymieszać wszystko porządnie.Tortownicę 22 cm wysmarować tłuszczem, posypać
kaszą manną. Wyłożyć pół porcji ciasta
cytrynowego,
potem na środku powykładać masę
makową, przykryć drugą częścią ciasta, wyrównać delikatnie powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć blaszkę z
ciastem, piec około 50 - 55 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Ciasto studzić przez 20 minut przy uchylonych drzwiczkach,
potem wyjąć na blat i schłodzić całkowicie.Przygotować polewę lub
lukier, dowolnie udekorować.