ßßß Cookit - przepis na Babka kokosowa

Babka kokosowa

nazwa

Wykonanie

Składniki
250 g miękkiego masła
1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 jajka (w temp. pokojowej)
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka mleka kokosowego (rozpuszczonego i ostudzonego)
Lukier
1 szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
około 1/4 - 1/3 szklanki mleka kokosowego
oraz: 4 łyżki wiórków kokosowych do posypania
Przygotowanie
Formę na babkę z kominem o pojemności 2,5 litra wysmarować masłem i posypać mielonymi migdałami lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 165 stopni C.
Do misy miksera włożyć miękkie masło, drobny cukier i ekstrakt z wanilii. Utrzeć mikserem na białą i puszystą masę (ok. 8 minut). Stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas cierpliwie ubijając pomiędzy kolejnymi jajkami (po ok. 3-4 minuty).
Dodać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mleko i zmiksować na gładkie ciasto na średnich obrotach miksera (najlepiej dodać 1/3 mąki i mleka i zmiksować, później dodać znów 1/3 mąki i mleka i zmiksować, na koniec dodać resztę składników i zmiksować).
Masę wlać do przygotowanej formy i piec przez 1 godzinę . Po ostudzeniu polać lukrem, powstałym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny i mlekiem (dodając mleko w takiej ilości, aby otrzymać gęsty lukier). Posypać wiórkami kokosowymi.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/babka/babka_kokosowa/przepis.html